School/BSO
KreaKracht biedt losse lessen én een aantal projecten die, per school, op maat kunnen worden gemaakt. Deze culturele activiteiten zijn niet alleen leuk en leerzaam, maar er is tevens aandacht voor de doorlopende leerlijn en de verschillende leerdoelen. Zoals leerdoelen 55 en 56 voor de cultuurlessen en 42, 44 en 45 voor techniek. Er is aandacht voor ontdekkend en ontwerpend leren en de 21st century skills. Er wordt gewerkt volgens de richtlijnen van de Wetenschap&Techniek Wijzer, waarbij het draait om houding, vaardigheden en kennis.
workshops hebben thema’s als
-stroom (o.a.spelen met mini motortjes)
-water (bootjes maken)
-wind (windmolen of propeller auto maken)
-geluid (o.a. muziekinstrumenten maken, geluid van een buitenaards wezen, werken met recording chip)
-kracht (o.a. katapult auto)
-voortbeweging (diverse vormen van auto’s of andere manieren van voortbeweging ontwerpen)
-licht (werken met led lichtjes, nachtlampjes of bureaulampjes maken)
-tijd (eigen klok ontwerpen en maken)
-weer (o.a. regenmeter of windmeter maken)
-natuur (o.a. vogelhuisje of vogelvoederhuisje maken)
-plastic soup (auto’s of ‘kunst’ maken van plastic flessen)
In deze workshops wordt er eerst iets gedemonstreerd, dan kort iets verteld over het thema en dan gaan leerlingen zelf aan de slag. Er zijn voorbeelden aanwezig ter inspiratie, maar de nadruk ligt op het creëren van een uniek werkstuk.
Tevens zijn er lessen die zijn gericht op het versterken van vaardigheden en gebruik van gereedschap, zoals bijvoorbeeld de mini cursus “Haal je techniek diploma” voor kleuters
Bij de pagina workshops kinderen zijn meer voorbeelden en foto’s te vinden.
De kosten van een workshop liggen rond de 60,-tot 75,- per workshop, afhankelijk van de groepsgrootte en duur. Materiaalkosten liggen, afhankelijk van de gekozen techniek, tussen de 1,- en 3,- euro per deelnemer voor een eigen, compleet en uniek werkstuk dat mee naar huis kan.